fallback

Земеделците настояха за оставки

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила на фермерите да блокират движението.

05.12.2011 | 17:03

Протестиращите земеделци днес фокусираха исканията си върху получаване на оставки. Икономическото измерение остана на заден план в земеделския протест от началото на седмицата.

 „Държавата ни отне 200 милиона финансова рамка, природата ни отне още 100 милиона,“ заявиха протестиращи пред медиите.

Браншови организации от сектор „земеделие“ организираха двучасова блокада днес на Дунав мост. Така съоръжението между България и Румъния беше блокирано от 12,00 до 14,00 часа. На интервали се пропускаха колони от превозни средства в посока от и към границата. Блокадата ще продължи до сряда включително. Очаква се тази вечер около 22:00 часа в София да влязат 170 тежкотоварни машини. В същото време земеделски асоциации изпратиха отворено писмо до управляващите и до протестиращите си колеги.

„Призоваваме целия български народ да сме единни и да не се поддаваме на провокации от шепа хора, смучещи хазната,“ гласи текст от писмото, в което се отразява и надеждата, че министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще се справи с кризисната ситуация.

От браншовите организации, обаче са категорични, че протестите ще продължат.

Заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов  заяви за Bulgaria ON AIR, че протестът ще продължи до сряда, засега.

По последна информация столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила на фермерите да блокират движението. Тя е издала заповед, с която зърнопроизводителите са задължени да паркират возилата си на „Синя зона“ и да протестират без трактори.

fallback
Още от България
fallback