fallback

60 % от фирмите в България са оптимисти за 2012

България е на първо място сред държави-членки на ЕС в очакванията си за подобряване на бизнес климата.

05.12.2011 | 16:36

Близо 60 на сто от българските фирми очакват по-добри резултати по отношение на изнасяната от тях продукция през следващата година. Това показват данните от проучване на Българска търговско-промишлена палата, направено съвместно с търговските палати от Европейския съюз.

България е на първо място сред държави-членки на ЕС в очакванията си  за подобряване на бизнес климата. Близо половината от анкетираните представители  от бизнеса вярват, че нивото на износа през следващата година ще се повиши. По отношение на общите приходи от продажбите България се нарежда са трето място сред останалите държави-членки. Малко над 30 на сто от анкетираните фирми  смятат, че приходите ще се запазят на нивата от тази година, а 13 процента очакват спад.

Цитираното проучване се прави за 19-ти път и отразява нагласите на европейските очаквания за развитие на бизнеса през следващата година.

Анализът показва, че работодателите имат негативни очаквания спрямо възстановяването на пазара на труда. Едва 36 на сто от фирмите очакват подобряване на инвестициите, независимо дали са български или чужди.

fallback
Още от България
fallback