Синдикатите в БДЖ спират преговорите

Работещи в „Пътнически превози” обявиха, че започват гладна стачка.

04.12.2011 | 17:42
Синдикатите в БДЖ спират преговорите

Синдикатите в БДЖ спират преговорите с ръководството на холдинга, защото не виждат смисъл. До този извод са стигнали след последното предложение, което са получили.

Според тях, ако го приемат, месечният доход на работещите железничари ще падне с около 35%.

„Това е поредната подигравка, която се прави. Предлагат неща, които противоречат на Кодекса на труда. Искат да се намалят надбавките за нощен труд - от 42% на 25%, класът за прослужено време от 1% на 0.6%.

„Също така предлагат намаляване на километричните добавки, които са по 3.8 стотинки, на 1 стотинка. Искат и намаляване на отпуските от 22 на 20 дни, на трудоустроените от 30 на 26 дни. Премахва се допълнителният отпуск при смърт на близък и при кръводаряване. Намаляване на отпуските за вредни условия на труд – да станат от 1 до 5 дни, при положение, че наредбата не позволява по-малко от 5", коментира Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железници в КНСБ, пред Дарик радио.

Междувременно двама служители на БДЖ в Пловдив обявиха гладна стачка, като единия малко по-късно се отказа поради здравословни причини.

Днешният ден е единадесетият от началото на протестите в БДЖ. От 237 влака, които е трябвало да се движат между 8 и 16 часа, 179 са останали на пероните.