fallback

Бебешките пюрета и сапунът - 150% по-скъпи спрямо Европа

Според икономисти разликата в цените на някои продукти в България се дължи на ниския оборот

28.10.2017 | 15:13 Автор: Иван Берберов

Едни и същи стоки са двойно по-скъпи у нас в сравнение с Англия и Германия, сигнализираха зрители на Bulgaria ON AIR. Оказва се, че при част от хранителните и козметичните продукти надценката е близо 150%. 

След дълъг престой в Германия, Петър Петров се прибира у нас. Докато пазарува в един от родните супермаркети с неохота установява, че част от стоките в България са доста по-скъпи. Пример дава със сапун от една и съща марка, струващ повече у нас. 

Разликата в цените на продуктите у нас и в чужбина не веднъж е предизвиквала възмущение сред потребителите в социалните мрежи. Икономисти обясняват феномена с по-ниските данъци в страни като Германия, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева. 

Други отдават разликата в цените на стоките в България и зад граница на прекалено малкия пазар у нас. Нашите търговци разчитат повече на по-голямата надценка, защото имат нисък оборот. 

Най-голяма надценка се наблюдава в козметиката и детските храни. Оказва се, че някои бебешки пюрета са двойно по-скъпи у нас в сравнение със Западна Европа. 

fallback
Още от България
fallback