Предстои да направим център за борба с рака за пациенти от Югоизточна Европа

Това реши междуинституционална група, а проектът е с технология от ЦЕРН

27.10.2017 | 23:03 Редактор: Жанета Нейкова
Предстои да направим център за борба с рака за пациенти от Югоизточна Европа

В София ще се създаде научен, образователен и медицински център в София с технология от ЦЕРН, в който да се провеждат експерименти от международни учени и за лечение на онкологични заболявания за пациенти от Югоизточна Европа.

Междуинституционална група с представители на президентството, изпълнителната власт и научните среди ще работи по проекта, който беше обсъден на среща на "Дондуков" 2. Срещата се проведе по инициатива на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президентството.

В нея участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, кметът на София Йорданка Фандъкова и водещи български учени.

По думите на президента изграждането на подобен център у нас с подкрепата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) е дългосрочна инвестиция в развитието на човешкия и научен капитал и създава перспектива за развитие на младите учени във физиката, биофизиката и ядрените изследвания чрез трансфер на знания и технологии от реномирани европейски институти и лаборатории.

Цялата статия прочетете в Dnes.bg