Десети ден продължава стачката в БДЖ

Ръководство и синдикати са се разбрали само за бонусната система, която да определя заплащането на железничарите.

03.12.2011 | 12:56
Десети ден продължава стачката в БДЖ
Десети ден продължава стачката в БДЖ

Десети пореден ден продължава стачката в БДЖ, въпреки сближените вчера позиции на синдикатите и ръководството. Петър Бунев от КНСБ заяви пред БНР, че преговорите с мениджърския екип на железниците по-късно днес ще покажат дали утре ще има стачка или не.

Двете страни са се разбрали за бонусната система, която да определя заплащането на железничарите, да бъде внедрена от средата на следващата година, а не от този месец, както настояваха от ръководството на компанията.

Спорните текстове са доколко ръководството ще има възможност да управлява служителите самостоятелно и доколко това ще трябва да бъде контролирано от синдикатите.

Влаковете остават по гарите от 8:00 до 16:00 часа. На Централна гара в столицата всички стачкуват и както досега – влакове няма да потеглят. В Стара Загора има демонстрация на железничарите. Стачкуват и в Пловдив и Мездра.

Загубите за железницата от спирането на влакове се изчисляват на 1.5 млн. лева.

„Това може да бъде последният стачен ден, ако довечера подпишем колективните трудови договори и стачните споразумения. Ако не подпишем – продължаваме“, заяви Бунев.