fallback

КНСБ на протест пред МС за по-високи заплати и достойни условия на труд

Бизнесът и синдикатите намериха консенсус за Бюджет 2018

27.10.2017 | 13:03 Автор: Тодор Петров

Тристранният съвет за национално сътрудничество обсъжда Бюджет 2018, а в същото време пред Министерския съвет КНСБ свика национален протест за по-високи заплати.

Шествието започна след 11:30 ч. от храм-паметника "Александър Невски". Протестиращите искат по-високи доходи и по-достойни условия на труд. Настояват всеки работник да получава поне още 100 лева над настоящата си заплата, а началната заплата на всеки млад висшист да бъде 700 лева, ако работи по специалността си. 

Демонстрантите настояват да не се пипа клас прослужено време и да бъдат запазени всички социални придобивки у нас. Протестращите ще се отпреавят към централата на АИКБ. 

Предстои да разберем дали техните искания ще бъдат удовлетворени, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева.

Междувременно бизнесът и синдикатите намериха консенсус по проектозакона за държавния бюджет за следващата година. Предложението на Министерството на финансите се хареса и на бизнеса, и на синдикатите.

Бизнесът обаче категорично не приема предложението на Здравната каса за следващата година.

На заседанието бе решено минималната работна заплата да бъде увеличена с 50 лева и от 1 януари тя ще стане 510 лева. От същата дата ще се увеличат с 3,9% и минималните осигурителни доходи. С 1% ще се увеличат пенсионните осигуровки, а маскималният осигурителен доход остава 2600 лева.

С два месеца се повишава възрастта на стажа за пенсиониране. За следващата година се увеличават парите за безработица, а БВП ще нарастне с 3,9%.

fallback
Още от България
fallback