Подновяваме споразумението за логистика с Босна и Херцеговина

Българският премиер се срещна с колегата си Денис Звездич в Сараево

27.10.2017 | 12:30 Редактор: Иван Берберов
Подновяваме споразумението за логистика с Босна и Херцеговина

Продължава официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Босна и Херцеговина. Днес в Сараево той се срещна с колегата си Денис Звиздич.

Ще бъде подновено и споразумението, което ще облекчи процедурите в областта на международните превози и товари. 

Водената от премиера българска делегация кацна в Сараево вчера следобед. Заедно с Борисов пътуват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министърът на икономиката Емил Караниколов и транспортният министър Ивайло Московски.

Членството на Босна и Херцеговина в Европейския съюз е от ключово значение за справяне с тероризма и екстремизма на Балканите. Това заяви председателят на съвета на министрите на бившата югославска република Денис Звиздич по време на среща с Борисов. 

Това е първото посещение на български премиер в Босна и Херцеговина. Звиздич обясни, че нито босненските, нито европейските служби засичат клетки на терористичната групировка "Ислямска държава". 

Той заяви още, че хората в страната живеят в мир и толерантност и, че Сараево разчита на българското председателство за ускорено присъединяване към Европейския съюз. 

При пристигането си Борисов първо посети военната база "Бутмир". Там той се срещна с българския контингент, който е част от военна операция на Евросъюза и НАТО за подпомагане въоръжените сили на Босна и Херцеговина. 

В базата в Сараево има 10 военнослужещи, а 140 други, както и 40 единици военна техника, са в България в готовност за реакция.