fallback

Ски съоръженията на Витоша няма да бъдат пуснати тази година

Собственикът на съоръженията “Витоша ски” твърди, че заради законови неуредици не може да работи.

02.12.2011 | 17:48

“Витоша ски”  няма да пусне в експлоатация пистите и лифтовете, защото не може да изчисти просеките по тях и това ги прави опасни.

В съобщение до медиите от компанията обясняват, че Закона за туризма забранява да се предоставят туристически услуги на некатегоризирани обекти, а само “Витошко лале” отговаря на условията за ски писта.

„Съответно без одобрение на плана за застрояване на ски зона “Алеко” не може да се категоризира нито една друга писта освен "Витошко лале", въпреки че до момента на тях повече от 50 години се карат ски”, поясняват от компанията.

Според новите текстове в Закона за горите, за обслужването на съществуващите лифтове и влекове трябва  да се учреди сервитут, а това става с влязъл в сила Подробен устройствен план на обекта.

Министерството на околната среда и водите обаче не одобри проекта на компанията, защото той засяга защитени зони, а екооценката е изготвена в нарушение на изискванията.

“Витоша ски” съобщават още, че със ситуацията са запознати премиерът Бойко Борисов, министри от кабинета и столичният кмет. От компанията обявиха, че ще поискат позволение да съкратят персонал според изискванията на приватизационния договор от 2008.

Малко по-късно от дирекция "Природен парк Витоша" поясниха, че почистването на храсти и клони може да се извършва и без учреден сервитут по реда на наемните взаимоотношения.

fallback
Още от България
fallback