fallback

БДЖ ще загуби 25 нови мотриси

Ако железниците не платят 12 млн. евро до края на годината, германските електрически влакове ще бъдат иззети.

02.12.2011 | 14:24

До края на годината БДЖ трябва да плати 12 млн. евро от кредита за закупуването на 25 електрически мотриси марка Siemens, съобщи днес по обяд пред bTV министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

От ведомството му обясниха, че в момента той е на посещение в Германия и една от основните теми, които ще бъдат обсъдени е именно разсрочването на дълга на БДЖ към германската банка KfW. Московски уточни, че просрочените вноски на железниците са в размер на 24 млн. евро.

„Компромисът, за който успях да убедя колегите е половината от сумата да бъде преведена до края на годината. Така че до края на декември трябва да направим плащане“, обясни министърът. Според него този казус вече е политически, защото, ако ние не платим задълженията си по заема ще се активира държавна застраховка на KfW, а това директно засяга държавния бюджет на Германия.

Московски добави още, че БДЖ не е в състояние да плати толкова бързо подобна сума и ще се наложи да се търси съдействие от вицепремиера Симеон Дянков. Според транспортния министър, мотрисите ще останат в България само, ако бъде осигурена нужната сума. В противен случай те ще бъдат иззети в края на годината.  

fallback
Още от България
fallback