Земеделският протест пътува към София

170 селскостопански машини ще бъдат разположени в центъра на столицата.

01.12.2011 | 14:16
Земеделският протест пътува към София
Земеделският протест пътува към София

Като част от протеста на земеделските производители Столична община е разрешила 170 селскостопански машини до 4 тона всяка да бъдат разположени в центъра на София. Това заяви пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Земеделците ще депозират определена сума за покриване на евентуални щети по транспортната инфраструктура.
От подадено към Столичната община уведомление от организаторите на протеста става ясно, че недоволството на  земеделците срещу орязаните субсидии за 2012 ще е от 1 до 8 декември. Засега е договорено техниката да влезе в града тази вечер след 21.00 часа.Площадите, на които протестиращите искат да я разположат, са "Св. Ал. Невски" и "синята зона" на пл. "Народно събрание".
Днес зърнопроизводители от три области блокираха със селскостопански машини движението по международния път край Капитан Андреево. Към земеделските стопани от Хасковска и от Старозагорска област, които протестират четвърти ден в близост до българско-турската граница, днес се присъединиха над 200 зърнопроизводители от Пловдивска област, съобщиха източници на БТА. Трактори блокираха и пътния възел „Петолъчката.“
По-рано през деня министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов призова земеделците да не блокират граничните пунктове. Преди ден той подчерта, че заложените във финансовата рамка параметри се запазват, с изключение на средствата за единица площ, където вместо 240 млн. лева, ще бъдат отпуснати 100 млн. лева, а засегнатите от тази промяна ще бъдат компенсирани. Това са тютюнопроизводителите, които ще получат 73 млн. лева, животновъдите със 71 млн. лв., зеленчукопроизводители, които ще получат 25 млн. лева и картофопроизводителите – 5 млн. лева. Европейските субсидии на площ се увеличават от 18.50 лв. на декар на 22.50 лв. на декар, което означава и увеличение на парите за пасища на декар, от които ще се възползват животновъдите. Единствено намаление ще има на доплащанията от националния бюджет за зърнопроизводителите с 3 лева на декар.
Министърът гарантира и понижаване на ставката за акцизите на горивата за 2012 година.