Осми ден стачкуват служителите на БДЖ

Преговорите между управляващите на дружеството и синдикатите продължават и днес.

01.12.2011 | 09:43
Осми ден стачкуват служителите на БДЖ

На седмия ден от стачката ръководството на държавната железница и синдикатите започнаха преговори, които не доведоха до намиране на конструктивно решение.
Двете страни не успяха да се разберат по подписаното през март стачно споразумение, както и за бъдещия Колективен трудов договор. Въпреки призивите за конструктивен  диалог, напрежението по време на разговорите ескалира в повишен тон и удари по масата.
Държавните железници имат задължения в размер на 280 милиона лева – 105 милиона от тях са просрочия по заеми от банки, а останалите са забавени плащания към доставчици. Преди ден изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев заяви, че компанията е изпълнила всичките си задължения към служителите и не е в нарушение нито на стачното споразумение, нито на Кодекса на труда. По думите на Недев, единствената точка, по която е държавната компания не е изпълнила задълженията си е изплащането на ваучерите за храна на служителите.
По въпроса за липсата на Колективен трудов договор, от ръководството на железницата заявиха, че по закон, дружеството не е длъжно да подписва такъв. По предварителни разчети, в предложения от синдикатите бъдещ Колективен трудов договор са заложени 40 милиона лева повече от предвидените разходи на дружеството, което е един неизпълним разход.
Синдикатите и ръководството не се договориха и по параметрите за реформата в железниците. До момента 789 души са приели  да бъдат освободени от длъжност срещу изплащането на 6 брутни работни заплати. Средствата  по тези обезщетенията се осигуряват от продажбата на скрап.
Преговорите и стачните действия продължават и днес.