fallback

Съдът започна дело по една от жалбите на БДЖ срещу стачниците

Ръководството на железниците призова синдикатите да предложат концепция за реформа.

30.11.2011 | 18:05

Софийски градски съд образува дело по искова молба от "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и поделенията на дружеството в София, Пловдив и Горна Оряховица срещу 63-ма служители на компанията.

Искът е за установяване на незаконността на стачката.

Същевременно СГС отказа да образува производство  по жалбата на "БДЖ–Товарни превози" срещу десет от организаторите на стачката в железницата.

Синдикатите поискаха от ръководството на железниците незабавно да оттеглят исковете си, тъй-като стачката е за неизпълнение на договореностите от страна на компанията, постигнати през март тази година.

Синдикатите твърдят, че има неспазване на точка първа от споразумението – да не се освобождават служители на БДЖ поради съкращаване на щата или по намаление обема на работа.

Ръководството на железниците не се съгласи с това, но призна че има подписано стачно споразумение.

Изпълнителният директор на държавния холдинг Йордан Недев беше категоричен, че няма съкратени служители. "Ние закриваме дейности, това не е обхванато от точка едно на стачното споразумение от март 2011 ", обясни той.

Междувременно ръководството на БДЖ призова синдикатите да представят концепция за реформи в сектора. За днес бе насрочена среща със синдикатите, които обаче бяха отново заявиха, че няма да прекратят стачката, докато не постигнат целите си.

fallback
Още от България
fallback