Съдът започна дело по една от жалбите на БДЖ срещу стачниците

Ръководството на железниците призова синдикатите да предложат концепция за реформа.

30.11.2011 | 18:05
Съдът започна дело по една от жалбите на БДЖ срещу стачниците
Съдът започна дело по една от жалбите на БДЖ срещу стачниците

Софийски градски съд образува дело по искова молба от "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и поделенията на дружеството в София, Пловдив и Горна Оряховица срещу 63-ма служители на компанията.

Искът е за установяване на незаконността на стачката.

Същевременно СГС отказа да образува производство  по жалбата на "БДЖ–Товарни превози" срещу десет от организаторите на стачката в железницата.

Синдикатите поискаха от ръководството на железниците незабавно да оттеглят исковете си, тъй-като стачката е за неизпълнение на договореностите от страна на компанията, постигнати през март тази година.

Синдикатите твърдят, че има неспазване на точка първа от споразумението – да не се освобождават служители на БДЖ поради съкращаване на щата или по намаление обема на работа.

Ръководството на железниците не се съгласи с това, но призна че има подписано стачно споразумение.

Изпълнителният директор на държавния холдинг Йордан Недев беше категоричен, че няма съкратени служители. "Ние закриваме дейности, това не е обхванато от точка едно на стачното споразумение от март 2011 ", обясни той.

Междувременно ръководството на БДЖ призова синдикатите да представят концепция за реформи в сектора. За днес бе насрочена среща със синдикатите, които обаче бяха отново заявиха, че няма да прекратят стачката, докато не постигнат целите си.