fallback

Поморийската болница отвори врати, но докога?

Медицинското заведение има дълг от около 700 000 лв., а лекарите му са готови отново да напуснат

23.10.2017 | 18:57 Автор: Иван Берберов

Болницата в Поморие отново отвори врати, след като миналата седмица лекарите напуснаха, заради неизплатени заплати. Но ако общинският съвет не гласува спешно субсидия, лечебното заведение няма да оцелее, а жителите на трите общини Несебър, Руен и Поморие  остават без медицинска помощ.

Общинският съвет в Поморие досега е гласувал да отпусне 300 000 лв. за болницата в морския град, но задълженията на медицинското заведение към доставчици на лекарства и за заплати са близо 700 000 лв. 

Предстои извънредна сесия на местния парламент. Работещите в болницата последно са получили половината си заплати за юли. Лекари с дългогодишен стаж напуснаха работата си миналата седмица, въпреки че искат да останат в родния си град на работа. Тези, които се върнаха, заявиха, че са готови отново да си тръгнат, ако проблемите в медицинското заведение не се оправят. 

Лекарите настояват за промяна в политиката на здравеопазването, за да не фалират малките болници. Медиците твърдят, че клиничните пътеки са недофинансирани, а всяко лечебно заведение частно или публично има доплащане под една или друга форма. Ако заплащането е само по клиничните пътеки, както е в общинските болници, това води до финансов проблем, отбелязаха от болницата в Поморие. 

fallback
Още от България
fallback