fallback

Синдикатите казват „не" на пенсионната реформа днес

Промени в движението в столицата заради протестните шествия на КНСБ и "Подкрепа"

30.11.2011 | 09:28

Някои софийски улици ще бъдат частично затворени днес заради синдикалните протести срещу плановете за пенсионна реформа.

Протестният лъч на КНСБ ще тръгне  от площад „Македония” в 11.30 и ще премине по булевардите „Христо Ботев”, „Ал. Стамболийски”, площад „Света Неделя”, площад "Независимост”, булевард „Цар Освободител” до площад “Народно събрание”, където КНСБ заедно с КТ „Подкрепа” ще проведат от 13.00 часа протестен митинг. Сборен пункт за начало на протеста на КТ "Подкрепа" е Националният стадион "Васил Левски". Маршрутът на протестната демонстрация на  КТ "Подкрепа" е ул. "Гурко" - бул. "Васил Левски" - бул. "Цар Освободител" до площад "Народно събрание". Мотото на националната стачка е "НЕ на промените в пенсионната реформа, орязващи правата на българските граждани и срещу отнемане на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (клас прослужено време)".В края на изминалата седмица финансовият министър Симеон Дянков заяви, че реформата ще бъде извършена, независимо от несъгласието на синдикатите. По неговите думи резултатите от промените в системата за пенсиониране ще се усетят най-рано през 2015. Правителството планира да увеличи възрастта за пенсиониране с една година от 2012 за трите категории труд. След 2015 пенсионната възраст ще бъде увеличавана с по четири месеца на година, докато стигне 63 години за жените и 65 за мъжете.

Сметките на финансовия министър сочат, че увеличаването на пенсионната възраст ще намали дефицита в НОИ с 28.4 млн. лева през 2012.

fallback
Още от България
fallback