Всяка фирма с електронна "лична карта"

Компаниите ще могат да разписват книжа или да обменят документи онлайн.

29.11.2011 | 18:36
Всяка фирма с електронна

До две години в страната трябва да заработи система за електронна идентификация на гражданите и фирмите, съобщи днес заместник-министърът на транспорта Валери Борисов. Това ще става чрез електронни лични карти, като по този начин ще бъде улеснено ползването на всякакви административни услуги или извършването на справки.

До началото на 2013 всяка фирма ще може да си извади електронна карта за регистрация в системата на електронното правителство (ако то реално заработи). Идеята е компаниите да могат да разписват книжа или да обменят документи онлайн без се налага управителите да висят по опашки и да комуникират с държавни чиновници.

Системата за електронна идентификация би трябвало да улесни прехвърлянето на информация между ведомствата, които в момента се разпореждат с данните, сякаш са техни собственици, коментира още Валери Борисов. По думите му, електронната система значително ще улесни работата и на Търговския регистър.

Модернизирането на информационната система се извършва с пари от оперативната програма на Европейския съюз Административен капацитет и ще струва 12 млн. лева. Все още не е ясно кое министерство ще отговаря за издаването на картите и колко би струвала услугата на гражданите и фирмите. Електронните  „идентификатори“ обаче няма да бъдат задължителни.

Изказването на заместник-министъра идва само няколко дни, след като се разбра, че изграждането на електронното правителство ще се проточи въпреки обещанията на премиера Бойко Борисов, че ще е готово до средата на 2012.