Хирурзи спасиха дете от 30-сантиметров тумор

На деня на лекаря д-р Стефан Стоилов разказва за трудностите и удоволствията в медицинската професия

19.10.2017 | 21:35 Редактор:
Хирурзи спасиха дете от 30-сантиметров тумор
Хирурзи спасиха дете от 30-сантиметров тумор

Хирурзи от "Пирогов" отстраниха 30-сантиметров тумор от корема на дете. Операцията е продължила близо 5 часа и е завършила успешно. Днес е Денят на българския лекар. 

Навръх професионалния си празник, доктор Стефан Стоилов се среща с екип на Bulgaria ON AIR. Срещата не е където и да е, а в операционната, където повече от 6 часа заедно с екипа си отстраняват ехинококови кисти, развили се в черния дроб на дете.

"Съществуваше възможност тези кисти да се спукат спонтанно, защото бяха изключително големи", сподели д-р Стоилов. За щастие интервенцията преминава успешно. След подобни дни, хирургът изпитва най-силно удовлетворение от работата си и това не е случайно, защото цял живот е мечтал да бъде именно лекар. 

Въпреки дългогодишния си стаж, все още случаи от практиката му го изненадват, разказва още медикът. Пример за това е туморът с тежест над 5 килограма, който е извадил преди дни. 

На днешния ден обаче, д-р Стоилов отказва да говори за проблемите в своя бранш. Щастлив е, че ще може да оперира още известно време. А на тези, които тепърва ще вървят по неговите стъпки, препоръчва: Работете си професията с любов, защото така ще настъпят по-добри дни за българското здравеопазване. 

До тогава вярва, че българските лекари ще продължат да работят безкомпромисно, въпреки трудностите, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева.