fallback

Стачкуващите в БДЖ продължават да спират влакове

Влакът Варна – Русе не потегли от гарата.

26.11.2011 | 10:13

Трети ден вече продължава стачката в БДЖ. Около десетина души са се събрали на гарата във Варна, за да изразят недоволството си срещу предвижданите съкращения от ръководството в железниците.

Според местния синдикален лидер Илия Илиев, който е при протестиращите, хората се възмущават, че локомотивните машинисти са заплашвани от уволнение, ако влаковете не потеглят по разписание. Кондукторите, които са обявили, че ще стачкуват, се заменят с други. Според Илия Илиев влаковете няма да бъдат спрени и ще потеглят по разписание.

Въпреки това обаче стачкуващите спряха влакът Варна – Русе, който трябваше да тръгне в 9:15. Първият екип на машината е бил подменен, но вторият също отказва да потегли по направлението за Русе.

Експресът от Бургас за София е спрян вече трети ден на гара Септември. Влаковете Септември - Добринище обаче се движат,  като те не са спирали в дните на стачката. Три влака са спрени на гара Горна Оряховица, които трябва да пътуват за Плевен и Варна.

Местните информационни агенции съобщават, че засега няма напрежение по пероните и обстановката е спокойна.

Профсъюзите заявиха, че стачката ще продължи до постигане на споразумение.

По думите на Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железничари към КНСБ, 100% от служителите на БДЖ и НКЖИ на Централна гара в София стачкуват. Според него нито един влак не е потеглил или пристигнал от столицата.

Подмяната на ръководители на движението на начални гари и смяната на бригади продължава, оплакаха се още от синдиката.

fallback
Още от България
fallback