ГЕРБ започна с увеличаването на пенсионната възраст

Въпреки че няма консенсус, управляващите решиха да наложат предсрочен старт на реформата в пенсионната система.

25.11.2011 | 17:08
ГЕРБ започна с увеличаването на пенсионната възраст
ГЕРБ започна с увеличаването на пенсионната възраст

Според предложението, внесено в деловодството на парламента, пенсионната възраст ще се увеличи с една година от 1 януари 2012.

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира, че предсрочният старт на пенсионната реформа се налага заради дефицита в Държавното обществено осигуряване.

Стоянова заяви, че диалогът с Националния съвет за тристранно сътрудничество е бил активен, но по думите и той е само консултативен орган, а отговорността се носи от управляващите.

Решението на ГЕРБ да внесе предложението предизвика сериозно недоволство, както при синдикатите, така и в опозицията. Червените призоваха управляващите час по-скоро да седнат на масата за преговори и да възстановят дейността на тристранния съвет.

"Ако това не се случи, призоваваме всички наши симпатизанти да се включат в протестите. "Който прави мирните промени невъзможни, прави насилствените - неизбежни", заяви депутатът от „Коалиция за България” Ангел Найденов.

Искра Фидосова от ГЕРБ пък репликира социалистите, че се опитват да правят партизанско движение. Тя обвини БСП, че са основните виновници за липса на пенсионна реформа.

Междувременно стана ясно, че срещата между синдикати, работодатели и социалният министър Тотю Младенов за пенсионната реформа се отлага за понеделник. Причина не беше посочена. Миналата седмица пък, премиерът Бойко Борисов предупреди министър Младенов, че вместо да се прави на синдикален лидер трябва да обясни на синдикатите необходимостта от промените. По думите му ако не се справи с това, ще трябва да подаде оставка.