fallback

Борисов ще спасява социалния диалог

Синдикатите са на крачка от завръщане в тристранния съвет за социално сътрудничество, но въпреки това стачка в железниците ще има.

23.11.2011 | 17:12

Oстава и националният протест на 30 ноември.

Премиерът Бойко Борисов ще събере в четвъртък всички страни в социалния диалог. Това на практика означава, че синдикатите имат готовност да се завърнат в тристранния съвет, който по-рано бяха напуснали заради недоверието си в министъра на финансите Симеон Дянков.

Припомняме, че вчера Борисов отправи критики към вицепремиера заради това, че е избързал с обявяването на социалната реформа.

Същевременно, въпреки че се връщат на масата на преговори, синдикатите не отмениха нито националния протест на 30 ноември, нито стачката в железниците, която започва утре в 8 часа.

От своя страна ръководството на железниците заяви днес, че при продължителни протести дружеството няма как да бъде спасено. Вчера те обявиха, че стачката е незаконна, но това не разколебава синдикатите.

КНСБ и  "Подкрепа" са категорични, че няма да отстъпят и от исканията да не се вдига пенсионната възраст и класа за прослужено време.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че това, че се връщат на масата на преговори не значи, че позициите им са разколебани.

 „Утре ще предложим на правителството вариант пенсионната система да стане по-устойчива. Ние продължаваме да твърдим, че мерки трябва да има в приходната част, за да може в края на краищата да се събират повече пари в системата и естествено, да разполагаме с повече средства", заяви синдикалният лидер.

fallback
Още от България
fallback