С наближаването на зимата все повече домакинства избират виното като напитка, която да поставят на трапезата си.
Очакванията на производителите тази година е реколтата от грозде да е по-добра от миналогодишната, а това неминуемо ще доведе до по-добри и ароматни вина, които ще се появят на пазара.
Началото на лозарството и винарството по българските земи е поставено още преди 5 хил. години по времето на траките. В момента България произвежда богата палитра от напитката на боговете.
Качеството на виното у нас се повишава, наблюдава се и ръст в износа на напитката. Макар и не много разпространен, винен туризъм в България все пак има.
По традиция най-добрият приятел на виното е сиренето. А когато към него се добавят и трюфели, експлозията от вкусове става неповторима. С или без мезе България се нарежда на осмо място сред най-големите производители на вина в ЕС.
Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева!