fallback

Борисов: Дянков избърза с представянето на пенсионната реформа

Премиерът ще се срещне със синдикалните лидери, но те остават в стачна готовност.

22.11.2011 | 18:32

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Симеон Дянков е допуснал грешка, като е избързал с обявяването на пенсионната реформа. Премиерът обаче подчерта, че министърът на финансите се ползва с доверието му.

Само преди ден Борисов показа „жълт картон” на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, който по думите му се правил на синдикален лидер, вместо да обяснява необходимостта от реформата.

Същевременно стана ясно, че в сряда Борисов ще се срещне с профсъюзите. Премиерът обаче не отговори директно дали би приел председателството на Националния съвет за тристранно сътрудничество, като каза, че „ще се разбере утре със синдикатите”.

 „Надявам се срещата при премиера да не бъде ялова, при него винаги се намират решения”, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Преди дни синдикатите обявиха, че нямат доверие на финансовия министър Симеон Дянков и напуснаха тристранния съвет за сътрудничество.

Като условия за завръщането си на масата за преговори, те поискаха съветът да бъде председателстван от Бойко Борисов.

Междувременно, премиерът се срещна с конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). В разговора Борисов засегна реформите в пенсионната система, като заяви, че тя не може да съществува, без допълнително финансиране от бюджета.

 „Ако продължим да живеем в тази лъжа, можем да изкараме още две-три години, но в един момент ще рухне цялата система”, коментира Борисов и допълни, че бизнесът го знае по-добре и за разлика от политиците – популизмът при него няма стойност.

„Фискалната дисциплина е залог за бъдещо по-добро развитие”, подчерта Борисов, според когото много държави ни хвалят именно за тази дисциплина.

fallback
Още от България
fallback