Поход в София срещу съвременното робство

България е на второ място в ЕС по брой жертви на трафик на хора, алармират организаторите

14.10.2017 | 12:59 Редактор:
Поход в София срещу съвременното робство
Поход в София срещу съвременното робство

Поход срещу съвременното робство тръгна в столицата. Шествието на Фондация "А21" започна от Моста на влюбените зад НДК, а крайната му точка е Народният театър.

"Ние сме организация, която се бори срещу трафика на хора и се събираме, за да поставим начало на кампанията "Поход за свобода", каза пред Bulgaria ON AIR Александър Киров, който е представител на организацията.

"Идеята е да покажем, че в България има хора, които ги е грижа за чуждата свобода. Има над 20 млн. души в цял свят, които живеят в някаква форма на робство. Ключът към спасението може да се намира във всеки един от нас", каза още Александър.

Той цитира статистика на американското правителство, според която за 2016 г. България се намира на втора място в Европейския съюз по брой жертви на трафик на хора. Най-разпростраснените форми са с цел сексуална или трудова експлоатация.

От съвременното робство се генерират 257 млрд. евро всяка година, а само 1% от жертвите се спасяват, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов.