Едва 5% от застрахователните измами се разкриват

Загубите от измами в застраховането възлизат на над 80 млн. лева.

21.11.2011 | 18:23
Едва 5% от застрахователните измами се разкриват
Едва 5% от застрахователните измами се разкриват

Само 5% от застрахователните измами се разкриват, а 37% от тях са планирани, показват данните на Асоциацията за застрахователна сигурност. Според специалистите, застрахователните измами се ориентират към неимуществени, медицински и карго застраховки, където обезщетенията са доста по-големи.

Във две от всеки три застрахователни измами участва вътрешен човек, съобщи Йото Йотов от асоциацията. Според него, 60-70% от далаверите винаги стават с вътрешен човек от застрахователното дружество. Само за година, загубите от измами в застраховането възлизат на над 80 млн. лева.

От асоциацията са разработили специална програма за задължителната застраховка "Гражданска отговорност", която да се ползва от всички компании. Предложението е внесено в Комисията за финансов надзор още преди година. Искането на хората от бранша е да бъде въведен индивидуален рисков коефициент за застрахователните премии. Чрез него ще бъдат поощрявани добрите шофьори с по-ниски премии, а тези с нарушения ще плащат за задължителната полица. Ако тази схема заработи, държавата ще печели по 10 млн. лева годишно.