fallback

Заедно с работниците се топят и работодателите

Безработицата в края на третото тримесечие е била 10.2%, отчете НСИ.

21.11.2011 | 15:38 Автор: Ралица Пейчева

Работодателите намаляват най-много, показват данни на Националния статистически институт. Спрямо септември миналата година собствениците на фирми са с 12.2% по-малко. Причините са ясни – криза, свито потребление, намаление на поръчките и драстично свиване на оборотите. Експерти коментираха, че много от съкратените през 2010 са опитали да започнат собствен бизнес, но повече от половината не са успели да издържат на пазарните сътресения.

Според националната статистика едва 7% от новорегистрираните фирми оцеляват след петата година. През последните две години фирмените фалити се увеличиха значително, а по данни на Агенцията по вписванията от началото на годината досега 420 дружества са влезли в производство по несъстоятелност.

Безработицата в края на третото тримесечие е била 10.2%, отчитат още от НСИ. В периода юли-септември, хората без работа в страната са 343 хил. души при близо 370 хил. души през второто тримесечие. Намалението обаче се дължи главно на сезонната заетост.  

Общият брой на заетите е 3 милиона или около 47% от населението. Най-много са съкратените в индустрията. Общо, работещите са намалели с 86 хил. души спрямо септември миналата година.  

Любопитно е,  че безработицата при мъжете расте по-бързо от безработицата при жените.

fallback
Още от България
fallback