fallback

Синдикатите напускат Съвета за тристранно сътрудничество

Причината е намерението на правителство да увеличи възрастта за пенсиониране.

20.11.2011 | 18:57

Двете синдикални организации КНСБ и "Подкрепа" съобщиха днес на специална пресконференция, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество. Категоричното намерение е израз на протеста на синдикатите срещу планираните от правителството реформи в пенсионната система.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че идеите на правителството за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 2012 година и премахването на класа „прослужено време” са грубо нарушение на подписаното споразумение от ноември 2010 година, предаде Дарик радио. По този начин се обезсмисля и „социалния диалог”, заявиха още синдикатите.

Част от протеста са и организираните стачни действия на 24 и 30 ноември. На първата дата служителите от държавните железници ще се включат в Национална безсрочна железничарска стачка. Тогава за времето между 08.00 до 16.00 часа ще бъдат спрени от движение всички влакове в страната. Протестът е насочен срещу реформите в държавната железница.

На 30 ноември протестът ще има национален характер и е с начален час 13.00 пред Народното събрание.

Синдикатите изразиха мнение, че железниците не са толкова губещо предприятие, колкото се представя през последните дни. Намерението си да напуснат Тристранния съвет за национално сътрудничество синдикатите ще заявят официално в писмо до министър – председателя Бойко Борисов.

fallback
Още от България
fallback