Дълговата криза затруднява преговорите за евросредства

Томислав Дончев е оптимист за възстановяването на средства от ЕК.

17.11.2011 | 17:14
Дълговата криза затруднява преговорите за евросредства

България ще получи всички договорени средства от ЕК в рамките на този програмен период. Това заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Планираните средства, които трябва да бъдат възстановени в националния бюджет за 2011 година от страната на ЕК, ще бъдат преизпълнени, категорично заяви министърът. Очакванията са парите да бъдат преведени до края на годината.
Дълговите кризи в някои държави членки на ЕС, обаче, поставят в изключително тежка ситуация преговорите за следващия програмен период:
 „За да се защити ползването на същия или по-голям обем средства, ще трябват много силни аргументи при този натиск на публичните бюджети на повечето държави членки – коментира Дончев. -  Аз твърдо вярвам,че както България изпълнява ангажиментите си към ЕК, така и те ще изпълнят ангажиментите си към нас.
По план по ОП „Транспорт“ се очаква да бъдат усвоени 426 милиона лева за тази година. Само преди ден министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщи, че страната ни е подготвила и изпратила цялата необходима документация в Брюксел, за да бъдат възстановени тези средства в националния ни бюджет.  Заложеният план по ОП „Транспорт“ е преизпълнен с 50 милиона лева.
Нетната финансова позиция на България от присъединяването ни към ЕС е положителна, подчерта още министър Дончев.