Приеха Бюджет 2012 на първо четене

През следващата година няма да има новопенсионирани български граждани.

16.11.2011 | 16:31 Редактор:
Приеха Бюджет 2012 на първо четене
Приеха Бюджет 2012 на първо четене

Парламентът прие на първо четене предложения от Министерския съвет проектобюджет за 2012 година.  127 депутати гласуваха „за“, 82 – „против“ и нито един „въздържал се“. В подкрепа на предложения бюджет за следващата година гласуваха депутатите от ГЕРБ, един от Атака и 17 независими народни представители. Против гласуваха представителите на "Коалиция за България", ДПС и "Синята коалиция".
През следващата година няма да има новопенсионирани български граждани, стана ясно още днес в парламента. Тези, които предстои да се оттеглят в пенсия ще работят до 2013. Заместник – финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че това е единственият начин за овладяване на свърхдефицита в НОИ, който към края на годината се очаква да надхвърли 4 милиарда лева. Следващото планирано увеличение на пенсионната възраст ще започне от 2015 година с по четири месеца.
Предложението на финансовото министерство още не е факт. Поправките ще влязат между първо и второ четене на бюджета за Държавното обществено осигуряване.
Пари за пенсии могат да дойдат от увеличението на максималния осигурителен доход, твърдят от „Коалиция за България“. Социалистите не са съгласни с увеличаването на възрастта за пенсиониране. Сред мотивите им е и този, че по принцип българите получават пенсия по-малко години заради по-ниската средна продължителност на живота у нас в сравнение с тази в западно-европейските страни.
"Защо да не се увеличи максималният доход - това ще донесе 100 милиона лева повече и ето ви пари за догодина – заяви Емилия Масларова от „Коалиция за България“. - Това решение сега е прибързано и ще има сериозни последици за бъдеще."
Заместник-финансовият министър Владислав Горанов отхвърли предложението с думите, че „доходите не нарастват с темп“, който да реши проблема с дефицита на НОИ.
Според разчетите на Министерството на финансите от 1 юни е възможно да бъде увеличени само минималните пенсии от 136 на 145 лева. Това ще струва на бюджета 6 млн. лв.