Финландия готова на компромис за включването на България в Шенген

Холандия остава против.

14.11.2011 | 18:54
Финландия готова на компромис за включването на България в Шенген
Финландия готова на компромис за включването на България в Шенген

Финландия отчасти смекчи опозиционното си мнение срещу приемането на България и Румъния в Шенген, заяви финландския министър по европейските въпроси Александер Стуб, предаде Reuters. Холандия обаче остава против приемането на двете страни в зоната за свободно движение. Стуб обяви, че Финландия е готова на компромисно решение. "Това е двуетапен подход. Първо ще отворим въздушните и морските си граници с двете страни през март, а границите по суша ще бъдат обсъдени през юли", обясни той. Финландският министър по европейските въпроси подчерта, че страната му се опитва да "направи така, че Шенгенската система да бъде непропусклива и въпросите, свързани с международната престъпност, върховенството на закона и мерките за борба с корупцията да бъдат решени".
От присъединяването си към ЕС от 2007 г. Румъния и България се опитват да убедят останалите държави от съюза в ефективността на антикорупционните реформи, частично свързани с организираната престъпност.
През септември Холандия и Финландия се обявиха против присъединяването на България и Румъния към Шенген, заради недостатъчните усилия в борбата с корупцията и престъпността. През октомври Европейският парламент утвърди с голямо мнозинство втора резолюция в подкрепа на присъединяването на България и Румъния към общото европейско гранично пространство.