fallback

БСК: Законите се променят прекалено често

Камарата препоръчва въвеждане на "парламентарен борд", за да не се подкопава доверието на инвеститорите.

14.11.2011 | 16:02 Автор: Петко Трухчев

Непрекъснатите корекции и поправки в основни закони засилват усещането за непредвидимост в икономиката, твърди председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Само през 2010 парламенът е приел 174 нови нормативни акта, което според Данев подкопава доверието на инвеститорите в страната. Затова БСК предлага да се въведе "парламентарен борд" - "рязко да се намалят законодателните инициативи - и на парламента, и на местно ниво, и нормативните актове в съответните министерства", обяснява председателят на камарата. Освен това бордът би могъл да проследява дали даден закон върши работа, като оценява ефекта от него шест месеца след въвеждането му.

Данев подчертава, че бизнес климатът в България се влошава. В класацията на Световната банка по този показател страната отстъпва още две места назад и вече е 73-а. Според анализа на БСК основните проблеми си остават едни и същи: сивата икономика, отливът на чуждестранни инвестиции, тромавата администрация, прекалено големият брой регулаторни режими на местно ниво, корупцията.

"Няма инвестиции, а спестяванията растат и вече са 57 млрд. лева – коментира Божидар Данев. - Значи фирмите не искат да инвестират средствата си, а предпочитат да си ги пазят, защото средата е несигурна, и ги държат в депозити."

Българската стопанска камара има множество предложения за подобряване на бизнес климата. Въвеждането на електронно правителство и електронни регистри например ще спести значителни административни разходи на предприятията. Облекчение би било и съкращаването на сроковете за процедурите по обявяване в несъстоятелност. От камарата предлагат също да се намалят банковите такси според покупателната способност на населението.

 

Видеорепортаж по темата гледайте в новините в 17.00 часа

fallback
Още от България
fallback