Полша дава пример за добива на шистов газ

Полският посланик н. пр. Лешек Хенсел подчерта, че смяната с неконвенционален източник на газ е предизвикателство.

11.11.2011 | 19:13
Полша дава пример за добива на шистов газ

Министерството на околната среда е изпратило запитване до Европейската комисия необходима ли е оценка за въздействие на околната среда за проучването на шистов газ. Това съобщи ресорният министър Нона Караджова по време на дебат за евентуален добив на енергийната суровина в България. Министърът на икономиката,енергетиката и туризма Трайчо Трайков посочи, че ако се извърши такъв добив, половината от концесионните такси ще остават в общините, където се добива суровината.
В Европа, както и у нас, мненията около добива на шистов газ са на двата полюса. Зелените и някои европейски социалисти са категорично против добива на суровината. В Полша се наблюдава обратната тенденция - десетки компании са ангажирани с извличането на суровината и бизнесът се развива успешно. Мнението на полския посланик у нас Лешек Хенсел е, че противниците на идеята за добив на шистов газ влагат повече емоции и пренебрегват разумните аргументи.
 „Добивът на шистов газ може да доведе до повишаване на енергийната сигурност – заяви полският посланик н. пр. Лешек Хенсел. – Смяната с неконвенционален източник на газ е предизвикателство, което не е за подценяване.“
По примера на Полша българското правителство е решено да провери дали България има потенциал за добив. Проучването ще бъде извършено по конвенционален начин. Наши специалисти вече са проучили полския опит в това отношение. Ще бъде направена и детайлна оценка за влиянието върху подземните води. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова увери, че даването на разрешение на добив е съпътствано от още по-тежки процедури от тези за проучването на суровината. Тя поясни, че ако в момента се извършват сондажи за шистов газ на наша територия, те са незаконни. Призова хората да подадат сигнал в министерството, ако са свидетели на това.
Министърът на енергетиката Трайчо Трайков отхвърли информацията, че темата за добива на шистов газ е използвана за предизборни цели. По неговите думи е още рано да се коментира колко ще струва добивът на шистов газ и какви финансови ползи ще има страната, като това зависи преди всичко от наличните количества.