Проучванията на шистов газ са стъпка към енергийна независимост

Това е и решение срещу кризата, заяви днес енергийният министър Трайчо Трайков.

11.11.2011 | 13:40
Проучванията на шистов газ са стъпка към енергийна независимост

Вариант за постигане на енергийна независимост е да бъдат проучени наличните ресурси в страната. В този смисъл е добре да бъдат реализирани и проучванията за залежите на шистов газ у нас. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по време на кръгла маса в БСК, посветена на темата.
Мненията по добива на шистов газ в България са противоречиви. Природозащитни организации са категорично против и през последните месеци не веднъж организираха протести срещу намерението на американската компания Chevron да  търси  шистов газ в Североизточна България. Позицията на екозащитниците е, че и фирмите, които ще отговарят за концесията на залежите от шистов газ, не отговарят на много пазарни условия. Според тях дори проучването на терените ще предизвикат замърсяване на почвата. Рискът е за водоносния слой на почвата, смятат еколозите от Коалиция "България свободна от ГМО".
На противоположното мнение е председателят на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков. Според него, ако се спазват всички изисквания, няма опасност за околната среда.
Американската компания Chevron  получи разрешение да търси синьо гориво през юни 2011 година. За целта страната ще получи сумата от 30 млн. долара. Срокът за проучване е за 5 години и ще стартира без екооценка. По закон такава ще се извърши в случай, че се стигне до експлоатация на залежите.

Репортаж от събитието гледайте в новините на Bulgaria ON AIR.