6 млн. лева повече за студентски стипендии

Над 2,7 млрд. лева са планирани за образование в националния бюджет за 2012.

10.11.2011 | 16:35 Редактор: Петко Трухчев
6 млн. лева повече за студентски стипендии

Държавата няма да затваря университети, обяви премиерът Бойко Борисов по време на събрание на Европейския студентски съюз, което се провежда в София. Новата рейтингова система на университетите ще изправи пред затваряне тези, които нямат достатъчно брой студенти и са в дъното на класацията на висшите учебни заведения.
Пари за образование ще има, обеща министър-председателят Бойко Борисов пред студенти от 38 европейски страни.  Той изнесе макроикономически данни, спомена за повишения кредитен рейтинг на София от престижната агенция Moody’s, за това, че България се нарежда на второ място по нисък външен дълг сред европейските страни и на шесто по нисък дефицит.
Над 2,7 млрд. лева са планирани за образование в националния бюджет за 2012. Скоро обаче броят на университетите трябва да бъде редуциран, заяви премиерът Борисов. В момента акредитираните от държавата висши учебни заведения са над 300.
"Радвам се за студентското кредитиране – отбеляза Борисов пред студентите. - Държавата няма да затваря силово университети, това не е добра политика. Възлагаме големи надежди на рейтинговото позициониране, което очакваме да подреди университетите и те от само себе си да намалеят. "
Новият модел за финансиране на университетите ще доведе до по-добро разпределение на средствата за тях. Правителството отпуска 6 млн. лв. повече за студентски стипендии  и увеличава дела си в банковата гаранция за студентското кредитиране.
"С европейската стипендия и нашите 31 млн. се получава една много добра сума, която да подпомогне на студентите – заяви образователният министър Сергей Игнатов. - Като цяло перото за стипендии е увеличено и нашата цел на МОН е такава, то да расте всяка година."
Европейският студентски съвет днес избра и ново ръководство. В управителния му съвет има и български студент. Организацията представлява 11 млн. студенти от почти цяла Европа.