Митничарите стават следователи

Танов пуска 6 нови мобилни групи

10.11.2011 | 10:42 Редактор:
Митничарите стават следователи
Митничарите стават следователи

Идеята митничарите да получат разследващи функции получи одобрението на депутатите. Промените в Наказателно-процесуалния кодекс  бяха приет днес на второ четене в пленарна зала.

След като нормативът бъде обнародван в Държавен вестник, митническите инспектори, като дознателите от МВР, ще имат правото да претърсват, конфискуват и събират доказателства за престъпления, които ще се уважават в съда. Преди време т.нар. митническо дознание бе закрито, след като МВР надделя във вечния спор с митниците кой е по-компетентен.

Вече законово е регламентирана работата на митничарите по разследване на престъпления, свързани с акцизни стоки, контрабанда, криминален реекспорт, укриване на данъци и източване на бюджета. Както при полицейското дознание и тук прокуратурата ще има водеща роля в досъдебното производство. Митничарите дознатели обаче ще си "правят отвод" и ще отстъпват на колегите си от МВР разследването, ако се окаже, че са замесени служители на агенция "Митници", предвиждат промените.  С новите корекции се ограничават възможностите на шефовете на различни териториални звена даразпъват чадъри над конкретни фирми.

Шефът на митниците Ваньо Танов отдавна настоява за тези правомощия, като твърди, че разследващите в МВР не са достатъчно подготвени в разплитането на сложните престъпни схеми с акцизни стоки, мита и ДДС при внос и износ.

Той е категоричен, че агенцията ще се справи с новите стари функции. "В момента подготвяме 6 нови мобилни групи, които да се занимават и с разследвания. Обучението им съвместно с прокуратурата приключва поетапно в края на тази година и първите месеци на следващата. Така всичко, което се извършва по време на задържане на пратки и камиони с нелегална стока, ще има процесуална стойност. След като имаме правомощия, няма да се налага прокуратурата да разпитва отново задържаните, да изследва доказателствата и да губи ценно време", коментира за Bulgaria ON AIR митничар №1.