КНСБ: Проектобюджет 2012 не предлага нищо ново

Синдикатите планират ответна реакция на намеренията на БДЖ да съкратят 2000 души.

05.11.2011 | 16:36
КНСБ: Проектобюджет 2012  не предлага нищо ново
КНСБ: Проектобюджет 2012 не предлага нищо ново

Бюджетът консервира състоянието на страната с всички негативи, заяви пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде Dariknews. По думите на Димитров всичко се решава на парче, няма промяна в приоритетите, няма философия. Председателят на КНСБ е категоричен, че бюджетът не може да остане в този вид. Синдикатите са на мнение, че
има умишлено скрити резерви в приходната част между 300 и 500 млн. лв. Намерението да не бъдат извадени тези средства на светло е да бъде преизпълнена приходната част по-късно.
Още преди седмица синдикатите от КНСБ и Подкрепа заявиха, че не подкрепят проектобюджет 2012 г. в настоящия му вид.
Недоволството на синдикатите е формирано около заложения дефицит от 1,35 % в бюджета. Според тях постъпления от 550 млн. лв. повече би осигурил дефицит от 2 %, така както парламентът прие Пакта за финансова стабилност на министър Дянков. Така реално ще се стимулира потреблението, а оттам и икономиката ще отчете ръст. При консервативния бюджет на Дянков, това няма как да стане, заявиха двата профсъюза преди седем дни. Тогава президентът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза, че бюджетът е " подчинен изцяло на фискални цели. Няма да позволи да се излезе от кризата, няма да се насърчи производителността, да се създадат нови работни места. Не виждаме как ще нараснат доходите с изключение на заявеното увеличение на минималната заплата на 290 лв., което не виждаме да е разписано в бюджета."
По другата актуална тема от края на тази седмица – планираните от БДЖ реформи, според Димитров, са обречени на неуспех. По думите на президента на КНСБ чрез съкращаване на персонал, спиране на влакове и увеличаване на цените на билетите ще се формира предимно социално напрежение. Той подчерта, че синдикатите ще вземат мерки по случая.