Увеличават най-ниските пенсии при преизпълнение на бюджета

Министерството на финансите е изразило готовност при повече постъпления в хазната да индексира минималната пенсия.

04.11.2011 | 17:37 Редактор: Петко Трухчев
Увеличават най-ниските пенсии при преизпълнение на бюджета

Увеличение на пенсиите догодина ще има само ако се сбъдне прогнозата за икономически растеж в бюджет 2012 г. Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на парламентарния контрол. При преизпълнение на бюджета увеличението на най-ниските пенсии ще стане факт от средата на 2012.
Единственият начин да се увеличат пенсиите догодина е при ръст на икономиката. Министерството на финансите е изразило готовност при повече постъпления в хазната да индексира минималната пенсия. В момента тя е 136 лв. и 18 ст., като 1/4 от възрастните хора я получават.
"Правим планове на базата на икономически растеж през второто полугодие на годината на видим какви са постъпленията и ако са повече да увеличим най-ниските пенсии – заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.- В понеделник на тристранката ще видим тези параметри."
Председателят на парламентарната комисия по труда и социална политика Драгомир Стойнев изрази съмнение, че минималната пенсия ще се вдигне догодина, тъй като в проектозакона за държавния бюджет е записано, че не се предвижда осъвременяване на пенсиите. Стойнев се позова и на писмо от финансовия министър Симеон Дянков и обвини Тотю Младенов, че си играе с очакванията на възрастните хора.
"Най-накрая няма ли да тропнете по масата и да има увеличение на тези 136,18 лв. – попита Драгомир Стойнев от „Коалиция за България“ - Явно за силовите министерства има пари като тропнат по масата, за вашето няма. И какво ни баламосвате като в писмо номер 134 от МФ пише, че не се предвижда увеличение на пенсиите през 2012 г."
Социалният министър е категорично против дългият болничен да намалява платения годишен отпуск. Такова искане поставиха работодателите най-вече заради двете години майчинство, през което се трупа и платен отпуск, който удължава връщането на работа на служителите.