fallback

Без корпоративен данък в 25 бедни общини

Спестените от данъка пари отиват в специален резерв.

04.11.2011 | 14:38 Автор: Ралица Пейчева

В 25 бедни общини инвеститорите са освободени от данък печалба, показва справка в базата данни на финансовото министерство. Причината е, че в тези кметства безработицата е с 35% по-висока от средната за страната, а държавата дава този стимул за привличане на инвестиции. Сред "закъсалите" са Варна, Благоевград, Пловдив, Плевен, Русе, Добрич и др., а през 2010 г. за първи път влиза и Кюстендил.

Целта на обявяването на населените места с най-висока безработица е потенциалните инвеститори да разберат къде могат да развиват производствена дейност, без да плащат корпоративен данък. Тази идея беше въведена по времето на правителството на НДСВ, но много експерти се съмняват мярката да има реален ефект, тъй като в България отдавна данъците не са факторът, който привлича инвеститорите.

В Закона за корпоративното подоходно облагане е записано, че спестените от данъка пари трябва да се отделят в резерв или да се инвестират в производството. Другият вариант е да отидат във фонд работна заплата. В закона има изискване, според което собственото участие на фирмата при първоначалната инвестиция в общината трябва да е поне 25%, за да се ползва от нулевия данък печалба. От ведомството на Дянков обаче, не могат да посочат колко фирми са се възползвали от тези „облаги“.

fallback
Още от България
fallback