До 15% по-скъпа гражданска отговорност догодина

Стикерите за предното стъкло да отпаднат, предлагат от Комисията за финансов надзор.

03.11.2011 | 19:09 Редактор:
До 15% по-скъпа гражданска отговорност догодина
До 15% по-скъпа гражданска отговорност догодина

Поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“ с между  10 до 15 % предстои догодина. Това стана ясно по време на конференция за застрахователния и осигурителния пазар у нас. Стикерът „Гражданска отговорност“ трябва да отпадне, подобно на този за „Автокаско“. Промяната подготвят от Комисията за финансов надзор, но крайното решение ще вземе законодателната власт.
Гражданската отговорност поскъпва регулярно с ниски темпове. От бранша се оплакват, че в момента стойността й не е достатъчна. Според застрахователите увеличаващите се разходи по обезщетения и запазването на разсроченото плащане са в основата на неизбежното поскъпване.
"Стойността на застраховката изостава - включително и от държави, които са фалирали в Европа – коментира Румен Георгиев, изпълнителен директор на застрахователно дружество „Армеец“. - Тя се покачва постоянно и това не е задължително да стане през ноември или декември. Може и да е през февруари, но е налице такова текущо поскъпване през месеците."
Поставянето на стикера "Гражданска отговорност" върху автомобила трябва да отпадне. Това е едно от предложенията на КФН за промени в Кодекса за застраховането. Вместо стикер, след въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира индивидуален номер на полицата в реално време. По този начин ще отпадне и необходимостта от отчитане и ще се прекрати лошата практика на отчитане на полиците с голямо забавяне, считат от КФН. Зам.-председателят й в отдел "Застраховане" Борислав Богоев не коментира цената на застраховката, тъй като от 3 години контролният орган няма регулиращи функции.
"По отношение на гражданската отговорност разходите на компанията не могат да надвишават 20 % от премията – коментира за телевизия Bulgaria ON AIR Богоев. - Всяка една компания се побира в тези разходи. В това число влизат и комисионните. За последната една година намалихме комисионната от около 27 % на  14 %. "
Животозастраховането продължава да регистрира спад у нас. Много от компаниите вече харчат от резерва си за покриването на тези полици.
Осигурителната система пък остава стабилна, съобщиха експерти, участващи във форума.. Управителят на НОИ гарантира, че парите за пенсии са осигурени и за догодина.
"Дефицитът на НОИ върви според очакванията – коментира  управителят на НОИ Бисер Петков.- Имаме т.н. непланиран дефицит и той ще възлезе към 290-300 млн. лв. към края на годината."
С 4.5 % ще се увеличи средноосигурителния доход от 1 януари догодина заради увеличението на максималните осигурителни прагове по професии.