Без връзка осигурителен праг – минимална заплата

Предложението на опозицията беше най- високият праг за осигуряване да бъде 10 пъти минималната работна заплата.

02.11.2011 | 17:42 Редактор:
Без връзка осигурителен праг – минимална заплата
Без връзка осигурителен праг – минимална заплата

Максималният размер на осигурителния доход няма да се обвързва с минималната работна заплата. Това решиха народните представители като отхвърлиха поправките в Кодекса за социално осигуряване, предложени от опозицията. Така максималният осигурителен праг остава 2 хил. лв.  Предложението на опозицията беше най- високият праг за осигуряване да бъде 10 пъти минималната работна заплата или 2 900 лв. Мотивите за предложенията бяха, че по този начин ще се повишат приходите на НОИ, а трудещите се на по-високи заплати ще плащат и по-високи осигуровки.
Управляващите не приеха предложеното увеличение, тъй като НОИ ще трябва да извади повече пари за пенсии. Според опозицията пък, чрез промяната в прага ще се компенсират разходите на НОИ чрез по- високите постъпления от осигуровки.
Ако поправките на левицата бяха приети, депутатите трябваше да плащат по-високи осигуровки. Това призна бившият социален министър Емилия Масларова като изтъкна, че народните представители получават над 2000 лв., а се осигуряват на по-малко.

Вижте коментарите на Станка Шайлекова от ГЕРБ и Емилия Масларова от Коалиция за България  от видео файла.