Депутатите не познават проекта за новия бюджет

Оправданието им – натовареност покрай изборите.

02.11.2011 | 15:37 Редактор:
Депутатите не познават проекта за новия бюджет
Депутатите не познават проекта за новия бюджет

Бюджетът е крайно консервативен, защото в хода на съставянето му се е влошила ситуацията в Европа. Така очерта предложеният Бюджет 2012 министърът на финансите Симеон Дянков. Според него той е единственият възможен в условия на криза и има достатъчно буфери, за да не се разрасне кризата и у нас. С противоположно становище излезе опозицията в парламента. Два дни след внасянето му в Народното събрание повечето от депутатите все още не бяха запознати с параметрите му. Оправданието им – натовареността покрай изборите.
Бюджет 2012 е страхлив и некомпетентен. Така опозицията в лицето на „Коалиция за България“ охарактеризира предложеният бюджет за следващата година. Обяснението - признанието на финансовия министър, че сметките са правени при по-нисък заложен ръст, коментира Румен Овчаров. Според левицата неизпълнение ще има и в приходите от акцизи. Вдигането на налога върху горивата ще свие потреблението заради замразените доходи, вещае още песимистичния сценарий на левицата в парламента.
"Некомпетентен е, защото няма как да заложиш ръст от 2,9 и инфлация от и да заложиш 70 млн. лв. повече от осигуровки – коментира Овчаров.- Нали този ръст трябва да мине през бизнеса, как ще стане това при по-нисък корпоративен данък?"
Управляващите обясниха, че икономическият растеж от 2.9 % ще дойде от усвояването на еврофондовете. 3 млрд. евро за заложени в бюджета като постъпления от Брюксел.
"Използването на еврофондовете е начинът за излизане от кризата – подчерта Димитър Главчев от ГЕРБ.- Доходите са ниски, но в условията на криза и това е постижение - да се запази това, което е имало."
ДПС, Синята коалиция и Атака не изразиха позиция по Бюджет 2012. Причината е, че депутатите от трите парламентарни групи все още не са чели проектозакона, тъй като са били ангажирани с изборите.
Видео репортаж по темата вижте в новините на Bulgaria ON AIR в 17.00 ч.