Дянков за гръцкия референдум: Лоша идея в лош момент

След 10 години българите ще са по-богати от гърците, предвижда финансовият министър.

02.11.2011 | 08:28
Дянков за гръцкия референдум: Лоша идея в лош момент
Дянков за гръцкия референдум: Лоша идея в лош момент

Решението на Георгиос Папандреу да обяви национален референдум в Гърция за спасителния план е много лоша идея, която идва в много лош момент, коментира българският финансов министър Симеон Дянков в интервю за националната телевизия.

“Този ход може да спаси Папандреу и правителството му, но той ще донесе много страдания на гръцкия народ”, прогнозира Дянков. Според министъра на финансите с подобни “зле обмислени решения” става много трудно европейците да бъдат убеждавани, че Гърция трябва да бъде спасявана.

“Години наред гледахме към Гърция и си казвахме колко добре живеят. Но само тази година пенсиите там паднаха с 40 на сто, и ще падат още. Хората, които живеят извън възможностите си - а гърците го правиха в продължение на 20 години - сега ще страдат. И ще страдат поне още десет години. След десетилетие българите ще са по-богати от гърците”.

Според Дянков негативните перспективи пред южната ни съседка са основание за притеснение и за България. “За нас е по-добре, ако Румъния и Гърция са силни икономики. Румънците предприеха тежки стъпки и вече вървят нагоре”.

Финансовият министър още веднъж подчерта, че консервативният проект за Бюджет 2012 е “единственият възможен бюджет по време на криза”. Тъкмо заради такива непредвидими сътресения като гръцкия референдум сме заложили по-малък бюджетен дефицит - за да имаме буфер в случай на нужда, подчерта Дянков. Според него бъдещото развитие на България зависи основно от способността й по-интензивно да усвоява европейските средства. В бюджета за догодина се предвижда те да нарастнат с 80 процента.