Калфин обеща силен граждански контрол над президента

Кризата не изключва нито солидарността, нито демокрацията, заяви кандидатът за президент на БСП.

31.10.2011 | 00:08
Калфин обеща силен граждански контрол над президента

Гражданският контрол върху  президентa и вицепрезидентa ще бъде изключително силен. „Аз лично ще работя в тази посока - заяви Ивайло Калфин по време на следизборната пресконференция в НДК. - Правото на избор е най-върховното право на българския гражданин – всяко лишаване на това право, всеки натиск върху него е  удар срещу демокрацията”.  Провеждането на изборите и регистрираните по време на тях нарушения отдалечават страната от демократичните процеси, коментира Калфин.
„Обещавам на тези 1.3 млн. граждани,който ни се довериха, че ще продължим да работим, докато не покажем че действително има демокрация в страната, а не - партиен, полицейски и държавен натиск. В България политиката, която се провежда не е тази, която гражданите на страната заслужават,” подчерта още кандидатът на БСП за президент. Според него ключовите въпроси към правителството са свързани с лошите условия пред малкия и среден бизнес и голямата разлика между бедни и богати. 
Лидерът на БСП Сергей Станишев призова на свой ред да не бъде забравяно случилото се на изборите през 2011 г., тъй като това би било престъпление срещу бъдещето. Той подчерта, че на тези избори подкрепата за БСП е надхвърлила традиционния твърд електорат. „Политиката на БСП оттук нататък ще се фокусира срещу разделянето и заплахите на хората,” заяви Сергей Станишев.
 „Никога не сме били в прегръдка с ДПС. Били сме коалиционни партньори в управлението и то в съответствие на подадените гласове на 2/3 от българските граждани. Сътрудничеството с ДПС в момента е от гледна точка на това, че и двете партии са опозиционни,” коментира още лидерът на левицата.

На журналистически въпрос кой ще е следващият повод за вот на недоверие към правителството, който ще поиска левицата, Сергей Станишев отговори – „Бюджет 2012 г.”.