Калфин: Ще работим за баланс на властите

Резултатите са „загуба, но не и поражение”, заяви кандидатът за президент на БСП.

30.10.2011 | 20:01
Калфин: Ще работим за баланс на властите

Преяждането с власт няма да доведе до нищо добро, заяви кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин след обявяването на прогнозните резултати от втория тур на изборите. „Оттук нататък ще работим за баланс на властите. БСП увеличи избирателите си с около 30 % в сравнение с парламентарните избори,” отбеляза още Калфин и  подчерта, че резултатите са „ загуба, но не и поражение”. По неговите думи има много силно възстановяване на доверието. Единствената перспектива пред БСП е да спечели следващите избори. „Ако ГЕРБ не промени политиката си, хората няма да изчакат две години,” отбеляза още Калфин. Той подчерта, че проведените избори са най-зле организираните от 22 години насам, при които под натиск са гласували много голям брой хора.
Върху контролирания вот постави акцент и лидерът на БСП Сергей Станишев. Пред журналисти той подчерта, че противопоставянето на втория тур на изборите е било между свободата, демокрацията и принудата.
„Не е срамно да загубиш, срамно е печелиш гласове като ГЕРБ – с натиск, и дори бой. И няма да ги оставим да им се размине. Такива опорочени избори не е имало. Властта се обърна в престъпна власт,” обобщи Сергей Станишев.

По-късно пред Националната телевизия Сергей Станишев сподели, че между 6 и 8 % от привържениците на ДПС са гласували за БСП на втория тур. По неговите думи това „не е малко, но не и решаващо за резултата” на БСП.