Минималната заплата става 290 лв. след април 2012 г.

Това стана ясно след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество от 28 октомври.

29.10.2011 | 14:14
Минималната заплата става 290 лв. след април 2012 г.

Минималният размер на фискалния резерв в държавния бюджет остава 4.5 млрд. лв., съобщи министърът на финансите Симеон Дянков по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество от 28 октомври.
Идеята за понижаване на минималния праг на фискалния резерв до 3 млрд. лв. е била отхвърлена от правителството с мотива, че при достатъчна гъвкавост по отношение на вътрешния дълг, заложен в бюджета за 2012 г.,това редуциране не е необходимо.
Участниците в заседанието са постигнали принципно съгласие за увеличаване на минималната работна заплата догодина. По думите на финансовия министър увеличението с  20 лв. ще е възможно едва през второто тримесечие на следващата година, тъй като е необходимо да бъдат  направени съответните изчисления за целта. Синдикатите настояваха минималното трудово възнаграждение да бъде повишено от януари 2012 г. Това беше и един от ултиматумите за подкрепа на проектобюджета.
В рамките на заседанието са били обсъдени и приети  проектите за изменение и допълнение на пакет данъчни закони. Основните промени в тях са във връзка с привеждане в съответствие на националното законодателство с Европейското право, усъвършенстване на данъчното законодателство и изпълнение на поетите от България с присъединяването към ЕС задължения и ангажименти.
Сред тях е и въвеждането на акцизна ставка върху природния газ за отопление. По думите на финансовия министър предстои обсъждане на варианти за стъпаловидно въвеждане на акциза с по-ниски ставки през следващите години. Срокът в който страната ни трябва да въведе положителна акцизна ставка върху природния газ, използван като моторно гориво и гориво за отопление, е 1 януари 2014 година.
На извънредно заседание на Министерския съвет в понеделник предстои да бъде разгледан пакет от данъчни закони и проектобюджетът за 2012 г.