"Кремиковци" и Локорско на протест срещу изграждането на кариера

Жителите на двата района ще затворят важни пътни участъци, ако исканията им не бъдат чути

16.09.2017 | 08:48 Редактор:
"Кремиковци" и Локорско на протест срещу изграждането на кариера

Мащабен протест готвят жителите на столичния квартал "Кремиковци", село Локорско и други населени места в район "Нови Искър" и район "Кремиковци".

Стачката е срещу инвестиционните намерения на "Камико ООД" за изграждането на кариера за добив и първична обработка на строителни материали в землището на район "Кремиковци".

Протестиращите заплашват да затворят важни пътни артерии, ако исканията им не бъдат чути.  

В началото на август жителите на района излязоха на първия си протест пред Министерския съвет. Недоволството започва още през 2011 г., когато Върховният административен съд отхвърли жалбата на кмета на село Локорско и  район "Кремиковци" за отдаване на концесия на фирма "Камико ООД". 

Хората се притесняват от замърсяване на въздуха, тъй като бъдещата кариера ще е съвсем близо до домовете им.

Един от основните организатори на протеста пред "Александър Невски" днес застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да подчертае, че с шествието си недоволните твърдо заявяват, че са против изграждането на кариерата.

От последния им протест на 3 август е минало много време и оттогава нямат нито един официален отговор от съответните институции.

По думите на протестиращите още един източник на замърсяване би довел до лоши последици за цяла София. 

Хората предупредиха, че има и второ инвестиционно предложение за изграждане на екоселище в региона на квартал "Кремиковци" и село Локорско, като местоположението на проекта е планиран в непосредствена близост до кариерата. 

Пътят, по който "Камико ООД" иска да преминават камионите, ще се случва точно между екокъщите, заяви организаторът на протеста днес.

А според плановете, в екоселището е предвидено да се изградят детски градини, площадки, база за конна езда, магазини и обслужващи сгради.

По думите на протестиращите съществуването на едното инвестиционно селище изключва другото. 

Сега на ход е Столичната община и Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) да изберат дали да има екоселище в региона или кариера за София.