fallback

Нова държавна компания ще отговаря за три магистрали

Дружеството няма да измести АПИ, твърди регионалният министър.

26.10.2011 | 16:55 Автор: Ралица Пейчева

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви днес, че е създадена новата национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Функциите на нвоизлюпеното звено до голяма степен припокриват тези на Агенция "Пътна инфраструктура".

Асен Антов, бивш служител на МРРБ и АПИ ще оглави компанията. Ново държавно дружество ще поеме изграждането, поддръжката и управлението на три магистрали - “Хемус”, “Черно море” и „Струма“. Идеята е да се ускори реализацията на възловите проекти и да се подобри усвояването на парите от еврофондовете. Промените се налагат и заради препоръката на Европейската комисия за повишаване на административния капацитет.

В предстоящите месеци ще бъде формиран екипът от експерти на компанията. Все още не са ясни структурните звена. Тепърва предстои компанията да бъде акредитирана като получател на евросредства.

Очаквано, от опозицията реагираха остро на създаването на новото дружество. От БСП недоумяват какво налага националната компания да се занимава само с три магистрали, а не с всички високоскоростни трасета, които са изключително важни за страната ни. Обяснението на председателя на транспортната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ бе, че действително АПИ няма необходимия капацитет, за да поеме толкова възлови проекти.

"Не става въпрос за разделяне на АПИ, защото новата компания ще отговаря само за конкретни проекти, като първият от тях ще е магистрала "Струма", подчерта Павлова. Тя допълни, че няма да допусне екипите екипите на министерството да се състезават. „Ние сме един отбор и не може да се твърди, че националната компания ще измести АПИ“, обясни Лиляна Павлова.

Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" не е търговско дружество и няма да формира и разпределя печалба. Тя ще се финансира от таксите за ползване на трите магистрали, дарения, други пътни такси, собствени приходи и бюджетни субсидии.

По време на днешната пресконференция Павлова представи и новия заместник-министър с ресор управление на водните ресурси Димитър Симидчиев. "Той е млад мъж, инженер, специалист във ВиК сектора", описа Павлова пред БНТ  новия човек в екипа си. Тя допълни, че до сега Симидчиев е бил инвестиционен директор в "Софийска вода".

fallback
Още от България
fallback