Над 40 млн. лв. евросредства за българските църкви

Пет проекта от тях вече получиха финансиране на общата стойност от 2 милиона лева.

25.10.2011 | 18:45
Над 40 млн. лв. евросредства за българските църкви
Над 40 млн. лв. евросредства за българските църкви

Над 40 милиона лева ще получат българските религиозни храмове по линия на оперативната програма за Развитие на селските райони. Средствата ще бъдат насочени към ремонт на фасадите, реставрацията на стенописи и икони и изграждане на олтари. Право да кандидатстват по програмата има имат и представителства на различните вероизповедания у нас.
Общо 40 договора за възстановяване и реконструкция на църковни сгради се очаква да бъдат подписани по програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. Пет проекта от тях вече получиха финансиране на общата стойност от 2 милиона лева.
"Българинът в ежедневието си не е много набожен, но когато дойдат празници, целият народ се стича към православните храмове – отбеляза пред медиите премиерът Бойко Борисов. -  Когато човек види един рушащ се храм, то и неговото самочувствие става  такова, а когато види един добре поддържан, ремонтиран, блестящ храм, самочувствието на хората се повишава. Много е важно проповедниците да укрепват българския дух и самосъзнание".
С европейски пари ще бъдат ремонтирани църквата "Св. Георги Победоносец" в град Брезник, девически манастир "Покров на Пресвета Богородица" при село Ресилово, община Сапарева баня, църквата "Св. Георги" в Белоградчик, църквата "Св. Георги" в Брегово.