Училище Христо Ботев събира първокласниците си по списък

В бургаското школо в първи клас ще има 3 паралелки от общо 70 деца

13.09.2017 | 22:00 Редактор: Иван Берберов
Училище Христо Ботев събира първокласниците си по списък

Колко трудно е да събереш първокласниците в класната стая на 15 септември? Оказва се доста, когато става въпрос за основното училище "Христо Ботев" в ромския квартал в Бургас. Учители, представители на детска педагогическа стая и социалните служби проверяваха по списък записаните първокласници.

Обиколката в ромския квартал започна по обяд, а комисията беше охранявана от полиция. Събирането на децата за първия учебен ден стана по списък.

Митко е един от жителите на квартала. Той има три деца и споделя, че е всички ходят на училище. Чул е да се обсъжда, че се счита за престъпление, ако родителите не пускат децата си на училище.

В училище "Христо Ботев" в първи клас ще има три паралелки - общо 70 деца. Много от децата не са на адресите и това затруднява екипите, поясни директорът Радостина Ботушанска. 

От училището споделят, че ромските деца идват сравнително редовно на училище, когато са в първи клас. Проблемите започват към пети клас, когато учениците навлизат в пубертета. Тогава започват и бягствата от училище.