Вълна от нарушения в изборния ден

Хаос с урните спря гласуването във варненско село

23.10.2011 | 12:26
Вълна от нарушения в изборния ден
Вълна от нарушения в изборния ден

Малко след началото на изборния ден, Общинските избирателни комисии бяха заляти от сигнали за нарушения.

Предизборна коалиция в Силистра е подала две жалби. Нейни застъпници твърдят, че не се поставя втори печат върху бюлетините преди пускането им в урните. Втората жалба е за  агитационни материали, които не са премахнати.

В Плевен също е подадена една жалба за агитационни материали, поставени на по-малко от 50 м от избирателната секция. В Шабла пък са сигнализирали директно на ЦИК, но все още не ясен характерът на нарушението.

Шест подадени жалби има в общинската избирателна комисия на Айтос, а в Несебър има 10 сигнала за неправомерно поставени агитационни материали. В Смоляснко постъпи сигнал, че кандидат за кмет извозва избиратели от избирателните секции.

Различните урни, в които избирателите трябва да пускат бюлетини объркали хората във варненско село и се наложило на няколко пъти гласуването да бъде спряно, защото са пускани бюлетини в „неправилни“ урни.

По 30 лева на ръка са раздавали от щаба на политическа партия "Лидер" в Пловдив. МВР са обискирали централата на партията след получен сигнал за купуване на гласове.

На последния етаж в сградата на МВР в София се намира специален щаб, който следи изборните нарушения. В него работят служители от МВР, агенти от ДАНС и прокурори.

Комисар Милчо Енев, директор на „Охранителна полиция” обясни пред бТВ, че такива щабове има във всички областни дирекции. Там се намират и ситуационни центрове, в които всъщност се получават сигналите за нарушения.

„Досега няма драстични нарушения на изборния процес. Има няколко задържани – лице във Факултета, записвало кои хора са гласували, лице в Благоевград, изнасяло бюлетини, както и лице от Пловдив за купуване на гласове”, съобщи още Енев.